Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Fafaragás

2010.11.24

A faragási technikák általam való bemutatása illetlen lenne akkor, amikor az interneten nagyon hasznos oldalak találhatóak ebben a témában. Ezeket az oldalakat olyan fafaragók hozták létre, akiknek több évtízedes tapasztalata van a fafaragás terén. Azt már olvashattátok  hogy én autodidakta módon tanultam és tanulom a fafaragást, és ebben a tanulási folyamatban elsősorban az interneten megtalálható anyagok segítettek.

Egyik ilyen tapasztalt fafaragótól olvastam egyszer, hogy akkor nevezheti magát valaki fafaragónak, ha már faragott  olyan, darabokat amik saját magának és  másoknak is tetszettek, meg tudja  különböztetni a faragható fákat, és nem jelent gondot a szerszámok élezése. Ez a három aspektus tesz valakit fafaragóvá. Az első kettő talán az egyszerűbb feladat, bár ezekhez is sok gyakorlat szükséges és természetesen fontos az ismerősök, barátok, vevők visszajelzése. A harmadik tényező, azaz a szerszámok élezése, viszont kissé keményebb dió.  Egyszerű ugyan kész élezett szerszámokat beszerezni, én mégis úgy gondolom, hogy jól jártam akkor, amikor első komolyabb minőségű vésőimet élezetlenül tudtam beszerezni. És még azt sem igazán bánom, hogy egy- két vésőm áldozata lett annak az időszaknak, amikor az élezést tanulgattam (saját kárán tanul az ember). Presztizskérdésnek tartom azt, hogy a saját faragó szerszámaimat saját magam tudjam megfelelően előkészíteni. Természetesen nem azt akarom ezzel mondani, hogy nem lett volna egyszerűbb nekem is egy megfelelő tapasztalatokkal rendelkező szakember mellett tanulni az élezést és biztos, hogy kevesebb anyagi károm is lett volna. Ezért csak azt tudom ajánlani, hogy akinek lehetősége van rá, kérje ki személyesen egy tapasztalt élező tanácsát s ami még ennél is hasznosabb lehet, hogy előtte élezzünk meg egy- két vésőt vagy faragókést, hogy rámutathasson esetleges hibáinkra.  

Minden faragni vágyó figyelmébe ajánlom a következő oldalakat:

Ambrus Aladár: Kiváló fafaragó és iparművész.  Gyönyörű munkái csak fokozzák a fafaragás iránt érdeklődők kedvét. Az oldalain rengeteg segítséget lehet kapni fafaragással kapcsolatban.  Nem csak a faragási technikákban, hanem a késélezésben, fafajták kiválasztásában, csiszolásban, felületkezelésben is nagy segítség lehet minden kezdő fafaragónakk. Ugyanakkor nála  jó minőségű faragószerszámokat is be lehet szerezni.

http://www.fafaragas.info

http://www.faszobraszat.hu

http://www.faragoszerszam.info

Szabó Béla: Ugyancsak kiváló és nagy tapasztalattal rendelkező fafaragó és iparművész.  Az ő oldalán további információt kaphatunk a faesztergálásról, interzia készítéséről. Ugyancsak hasznunkra válhat a  népi tárgykultúránkba tartozó faragott tárgyak illetve a népi faragás történetének tanulmányozása is.  Képgalériájában gyönyörű faragásokat láthatunk. Ugyanakkor mindenki figyelmébe ajánlom a Szabó Béla könyveit is: Faragóiskola és a Faműves Kézműves Kismesterségeket.

http://www.faragosuli.hu