Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

ALAPANYAG

2010.11.16

Arról, hogy melyik fafajta a legalkalmasabb a faragáshoz sok hasznos információt gyűjthetünk az internetről is. Ezt a lehetőséget én is kihasználom, nagyobb gondot viszont a beszerzésük jelent:(  Jó minőségű munkához kemény fára van szükségünk és minél jobb minőségre!  A tüzépeken, nagyobb áruházakban általában fenyő anyagot tudunk beszerezni, viszont ezek faraghatósága nehézkes. Ha pedig találunk is keményfát, az már feldolgozott  állapotban van ( szárított, táblásított), ami tükröződik az árában is. A múltkor pl. egyik neves barkácsáruházban a faragáshoz megfelelő minőségű (kellően száraz, megfelelően táblásított és megmunkált)  bükkfa  lépcsőelemeket láttam: csorgott is a nyálam miatta, de ha megfigyeljük az árát, nemhogy a faragástól, de még az élettől is elmegy a kedvünk:)   Ha csak ilyen anyagokkal dolgoznánk, akkor a fafaragás a világ egyik legdrágább hobbijává válna. Ha pedig netalán megrendelésre készítenél valamit ilyen alapanyagból, akkor a munkád szépsége eltörpülne az ára mellett. Híressé válnál, csakhogy nem a munkád, hanem az áradinak köszönhetően:)

Tehát más utat kell keresni nyersanyag beszerzéséhez:) 

Amikor elkezdtem a fával való barkácsolást, még keveset tudtam arról, hogy milyen fontos a jól kiszárított alapanyag. Viszont azt sejtettem, hogy nem árt ha nem csorog a víz a fából megmunkálás közben. Másrészt ha egy ötlet kipattant a fejemből, gyorsan meg kellett valósítani, míg el nem száll az ihlet, és a legegyszerűbb módja az anyagbeszerzésnek a ház körüli felkutató munka. És így jutottam először faanyaghoz. Pl. a padláson fellelt faanyag megfelelően ki van száradva. Csiszolás után pedig azt is megtudjuk  hogy mennyire  szú-rágta vagy korhadt. Természetesen a lehetőségek itt eléggé korlátozottak: arra senki se számítson, hogy pl. egy konyhaszekrényhez szükséges anyagot az udvarán fog fellelni. Másrészt ilyen anyagból sokszor csupán töredéket tudunk felhasználni, hiszen sok esetben az anyag az idő során nagy  mértékben károsodott.

A későbbiekben egy másik felfedezést tettem és ezt a lehetőséget a mai napig is igyekszem maximálisan kihasználni. Ez a megoldás a hulladék tüzelőanyag:)  Sok helyen árulnak nagy faipari  feldolgozó helyeken hulladékfát tüzelőanyagnak : szélezetlen deszkák, hibás, vetemedett hulladékanyagot, amit nem tudnak felhasználni, hiszen az első osztályú faanyagnál ezek selejteknek számítanak. Persze ilyen esetben is fontos a "kutatómunka", annak érdekében hogy jó anyagot találjunk. Az előnye viszont, hogy ezek a hulladékfák megfelelően szárítva voltak, hiszen feldolgozást követően megmaradt hulladékok. Hátránya: a megtalálás követően még rengeteg munka van vele: megfelelő gyalulás, táblásítás, csiszolás. Természetesen itt sem számíthatunk óriási darabokra, de pl. egy falióra előállításához könnyű összegyűjteni a megfelelő anyagmennyiséget. És ha az előállítási árakat figyelembe vesszük, érdemes ráfordítani a szükséges energiát.

Nyitott szemmel járni: ha szerencsénk van, elcsíphetünk pár olyan beszélgetést, ahol  arról esik szó, hogy valaki fát tervez kivágni. Én így jutottam például jó minőségű hársfához, ami még szárítás alatt van, de alig  várom, hogy használhassam. Vagy körtefához, amit már sikeresen feldolgoztam ( a képgalériában megtekinthető  2 óra is  ebből az anyagból készült).  Ismerőseim ugyanígy szerztek diófát, vagy hulladék akácfát. Természetesen munka és utánajárás van vele, de nézzünk csak körben az interneten és ha megfigyeljük a köbméter árakat, biztos nem fogjuk sajnálni az energiát:)